Charlotte Molenaar Vilt en onderhoud

Wat is Vilt?
Exif_JPEG_PICTURE Opbergen
Pluizen
Wassen
Strijken
Motten
Repareren

Wat is Vilt?

Basismateriaal voor het viltmaken is wol. Hoe fijner de vezels, des te soepeler het uiteindelijke resultaat. Ik gebruik losse, ongesponnen wol, die gewassen is, gekamd en meestal geverfd. Deze ga ik vervolgens bewerken met warm zeepsop, eerst zachtjes wrijven, daarna steviger, en tenslotte zelfs flink rollen, kneden, en slaan. De wolvezels haken in elkaar, het werkstuk gaat krimpen en krijgt daardoor vorm en stevigheid. Op deze manier is een heel scala aan produkten te maken, altijd meteen in de vorm, zonder te hoeven knippen of naaien. Dit kan variƫren van ragfijne sjaals en sieraden tot grote kleden en vormvaste driedimensionale voorwerpen zoals hoeden en tassen.

Opbergen

Uw vilten (kleding-) stuk blijft langer mooi als u het na het dragen glad strijkt/ trekt en zonder plooien ophangt of neerlegt.

Pluizen

Alle wollen voorwerpen en kledingstukken hebben de neiging te gaan pluizen/’pillen’ bij intensief gebruik. Dit hoeft geen probleem te geven, want de pluisjes kunnen eenvoudig met een schaar of scheermesje ‘afgeschoren’ worden (niet er af trekken, dit maakt het vilt alleen maar pluiziger).Omdat de vilten stof geen weefsel is dat uit losse draden is opgebouwd, bestaat er geen gevaar gaten te krijgen als je het ‘scheert’.

Wassen

U kunt uw vilt reinigen door het voorzichtig te wassen in handwarm water met een wol- of fijnwasmiddel. Uitknijpen zonder wringen of wrijven, aangezien dit het voorwerp verder zou kunnen doen krimpen. Goed uitspoelen omdat achtergebleven zeepresten de stof kunnen verzwakken, in een handdoek rollen om te drogen of desgewenst kort (niet langer dan 10 seconden!!) centrifugeren. Tenslotte in model brengen en zo laten drogen, sjaals bij voorkeur liggend.

Strijken

Als uw vilt is gaan kreukelen, kunt u het gerust met een warme bout strijken. Eventueel maakt u het van tevoren even iets vochtig. Veel van mijn sjaals zijn gemaakt van een combinatie vilt en zijde, ook deze kunnen eenvoudig worden gestreken. Kijkt u alleen wel uit met viltwerk waarin vintage-stoffen zijn verwerkt: omdat de samenstelling hiervan niet altijd bekend is, kan ik de strijk-echtheid niet garanderen. Wel kunt u deze altijd persen onder een vochtige doek.

Motten

Mottenlarven leven van woleiwitten en kunnen vilt zodoende beschadigen, hoewel ze zelden in kleding gaan zitten die regelmatig gedragen wordt. Als u uw vilten kledingstuk een tijd niet gebruikt, kunt u het het beste wassen en luchtdicht afgesloten opbergen op een koele plaats. Lavendel of cederhout hebben een mottenwerende werking.

Repareren

Is er iets mis (gegaan) met uw vilten artikel, neem contact met mij op, vaak kan ik het eenvoudig repareren of herstellen!